E-learning gør Grønlands lufthavne mere sikre

Mittarfeqarfiit starter 29. april en uddannelse inden for security – Security XP. Kravene er høje, for det handler om at finde farlige genstande i baggage og på personer, og dermed sikre flytransporten både i Grønland og på de internationale ruter. På få sekunder skal man eksempelvis kunne skelne et stykke ammunition fra en håndfyld mønter på en x-ray scanning.
For at leve til de stigende krav om flysikkerhed har Mittarfeqarfiit nu taget nye midler i brug. Via avanceret e-learning, der simulerer x-ray baggagescreening kan sikkerhedsfolkene uden risiko lære at genkende og udpege et væld af farlige genstande på få sekunder. Det kræver hundreder af timer foran skærmen, hvor man lærer at analysere scannede objekter – og lynhurtigt identificere noget, der er farligt.
”Målet er at uddanne personale, der kan klare sig med de bedste internationalt, og det har vi nu udstyret til. Vores folk skal med mindst 80 pct. sikkerhed kunne udpege en farlig genstand i løbet af få sekunder og det stiller store krav til både uddannelsen og deltagerne,” siger sikkerhedschef hos Mittarfeqarfiit, Jens Chr. T. Nielsen.
Udstyret består af computerterminaler med en internationalt godkendt softwarepakke på, der er oplagt til fjernlæring. Softwaren er så realistisk, at træningstimer foran computerskærmen gør det ud for praktisk træning foran lufthavnenes scannere. Det gør det nemmere at uddanne personale, særligt fordi deltagerne kan tage timer, når og hvor det passer dem.
Security XP-uddannelsens første modul foregår i Kangerlussuaq lufthavn, men efterfølgende vil deltagerne landet over kunne logge sig på systemet og blive endnu bedre til at identificere genstande. Systemet indeholder beskrivelser af en lang række genstande, og man kan eksempelvis se genstandene fra flere forskellige vinkler. På den måde kan man lære at sortere dele af en adskilt revolver, en håndgranat og plastisk sprængstof fra normal baggage.
Uddannelsen indeholder også praktiske øvelser i lufthavnene, hvor deltagerne skal håndtere personer og baggage samt sikre flyvepladsen efter en række forskrifter, så uautoriserede personer og genstande ikke kommer i nærheden af fly.
Uddannelsen er fuldt booket og varer efter introduktionskurset seks måneder. Mittarfeqarfiit står for security i alle lufthavne i Grønland på nær Thulebasen. Udover security på ruteflyvninger har Mittarfeqarfiit en voksende forretning inden for security-løsninger til internationale selskaber i Grønland. Det kan være screening af personer og bagage, der skal transporteres til faciliteter med høje sikkerhedskrav.
I Nuuk Lufthavn er der i øjeblikket en computer med uddannelsesmodulet på, hvor man kan teste sine evner som security-medarbejder. Vi giver gerne pressen en kort introduktion med mulighed for en efterfølgende test, der svarer til den, man skal bestå for at gennemføre første del af uddannelsen. Det giver et rigtig godt indblik i, hvor omfattende og hård uddannelsen er.

Kontakt os gerne for yderligere information
Med venlig hilsen / Best regards
Journalist Hans Henrik Lichtenberg

 

HALI

Sociale medier

Følg med i dagligdagen i de grønlandske lufthavne!

Du finder os på Facebook...

Uddannelse og job

Er du vores nye mekaniker, kok eller indsatsleder?

Se alle vores muligheder for både uddannelser og job...

Læs mere
Services

Ønsker du reklame eller lejemål i vores lufthavne?

Udover drift af vores lufthavne byder vi på et hav af services...

Læs mere
Hoteller

Mangler du et sted at spise eller sove?

Besøg vores hotel i Narsarsuaq

Læs mere