Grusbane renoveret i Qaanaaq

Mittarfeqarfiits ansatte har selv renoveret Grønlands nordligste grusbane.

”Før skulle vi have specialister til at lave opgaver som denne, men i år har vores egne ansatte stået for renoveringen”, siger projektleder Erneeraq Zeeb.

Der blev monteret GPS styring på grader maskinen, før man gik i gang med at udskifte grusbanens slidlag.

Erneeraq Zeeb: ”Vi hyrede Asiaq til at flyve med drone og lave opmålinger af banens overflade. Derefter blev overfladen tegnet i computer og sendt videre til grader maskinen.

En grader er et vejafretningskøretøj, hvis hovedformål er at udjævne vejoverfladen eller i det her tilfælde grusbanens overflade.

”Det var første gang vores egne folk skulle udskifte slidlaget på grusbanen uden hjælp. Vi fik Leica Geosystems til at installere gps-udstyr på graderen. Data oplysningerne fra dronen blev overført til computer og ved hjælp af et tegneprogram omdannet til en overflade, der opfylder krav til en landingsbane. Efter tegningen var overført til graderens GPS styring var man klar til at komme i gang med at udlægge det nye slidlag på banen”.

Renoveringen af banen foregik, uden at forstyrre planlagte fly ankomster til Qaanaaq.

”Vi var nødt til at være fleksible, så vores folk kun var i gang, når der ikke var flyver i 2-3 dage i træk. Arbejdet startede 12. august, da man først skulle producere grus materialet. Der var cirka 3-4 uger til at renovere banen, inden frosten kom”.

”Planen er at færdiggøre arbejdet til næste sommer. Projektet med GPS styring var vellykket selvom der har været behov for justering af tegningen undervejs. Vores folk har været dygtige til at udføre arbejdet og vi er meget tilfredse med resultatet. Nu har de fået en del erfaring og nu kan de selv foretage renovering af grusbanen årligt eller efter behov uden at vi skal hyre folk udefra”, siger Erneeraq Zeeb.

 

 

Sociale medier

Følg med i dagligdagen i de grønlandske lufthavne!

Du finder os på Facebook...

Uddannelse og job

Er du vores nye mekaniker, kok eller indsatsleder?

Se alle vores muligheder for både uddannelser og job...

Læs mere
Services

Ønsker du reklame eller lejemål i vores lufthavne?

Udover drift af vores lufthavne byder vi på et hav af services...

Læs mere
Hoteller

Mangler du et sted at spise eller sove?

Besøg vores hotel i Narsarsuaq

Læs mere