Mere effektive lufthavne uden større forbrug af ressourcer

Mittarfeqarfiit har gennem de seneste år effektiviseret sine arbejdsgange i lufthavnene som en del af virksomhedens strategi. Målet er, at medarbejderne i fællesskab kan varetage flere opgaver, og at Mittarfeqarfiit dermed får en mere driftssikker lufthavnsdrift. Det gavner samfundsøkonomien og sikrer, at lufthavne og heliporte kan holdes åbne trods sygdom på nogle funktioner.

De grønlandske lufthavne er små og dermed skal en lille gruppe medarbejdere løse en lang række opgaver, som strækker sig lige fra brand og redning, håndtering af passagerer og last til kommunikation med flyene og meget andet. Det kræver, at medarbejderne udover at være specialister på deres eget område også kan varetage andre funktioner. Funktioner der hver især kræver uddannelse og oplæring.

For at understøtte den udvikling har Mittarfeqarfiit en lille afdeling, der blandt andet beskæftiger sig med multifunktion. Det er ground handling manager Gaba Lennert-Kleemann, der står for arbejdet.

– Vi har jo ikke så mange flyvninger, som eksempelvis i Kastrup. Derfor må vi deles om opgaverne. Det har vi altid gjort i større eller mindre omfang, men nu er vi begyndt at sætte det i system, siger Gaba Lennert-Kleemann.

Det sker både for at optimere driften og for at overtage nogle af de opgaver, som flyselskaberne tidligere har udført. Air Greenland har eksempelvis opgaven med håndtering af passagerer og fragt i nogle lufthavne. Men fordi opgaven er så relativt lille, er det ikke altid en god forretning for dem. Opgaven kan derfor med fordel overtages af Mittarfeqarfiit, der alligevel har disponibelt mandskab i lufthavnene. Opgaven er senest overtaget i Aasiaat og Paamiut.

– Med multifunktions-tanken udfordrer vi faggrænser og medarbejdere. Der kan være skepsis, når man er uddannet til en funktion og bliver bedt om at lære nogle helt andre kompetencer. Vores erfaring er dog, at alle godt kan se fordelene, fortæller Gaba Lennert-Kleemann.

Fordelene er blandt andet, at lufthavnene langt hen ad vejen kan minimere omkostninger ved at klare opgaverne selv, når der opstår sygdom eller uforudsete hændelser.

Pressekontakt:
Paornánguaq Kleist
Kommunikationschef i Mittarfeqarfiit
Mobil +299 597474
E-mail paok@mit.gl

Sociale medier

Følg med i dagligdagen i de grønlandske lufthavne!

Du finder os på Facebook...

Uddannelse og job

Er du vores nye mekaniker, kok eller indsatsleder?

Se alle vores muligheder for både uddannelser og job...

Læs mere
Services

Ønsker du reklame eller lejemål i vores lufthavne?

Udover drift af vores lufthavne byder vi på et hav af services...

Læs mere
Hoteller

Mangler du et sted at spise eller sove?

Besøg vores hotel i Narsarsuaq

Læs mere