Nu skal dumpen ryddes

Nu rydder Grønlands Lufthavne, Mittarfeqarfiit, op. Kæmpe bunker skrot, der har hobet sig op gennem årtier præger landskabet omkring lufthavnen i Kulusuk. Meget af det har ligget der helt tilbage fra 1950´erne, og der kommer mere til hvert eneste år. Den udvikling vender Mittarfeqarfiit nu.

I løbet af 2014 begynder et af Grønlands største oprydningsarbejder. Dumpene i Mittarfeqarfiits lufthavn i Kulusuk skal ryddes og jern og andre metaller skal genanvendes i Europa eller USA. Oprydningen har længe stået højt på dagsordenen hos lufthavnschef Torben Larsen:
”Lossepladser er desværre noget af det første man ser, når man ankommer til Grønland. Det undrer vores gæster og turister, at der skal være stå store bunker affald midt ude i den smukke natur. Heldigvis kan vi nu vende udviklingen og endelig få fjernet skrottet,” siger lufthavnschef i Kulusuk Torben Larsen.
Når det kan lade sig gøre at begynde rydning af dumpene i Kulusuk, så skyldes det en kombination af et meget stærkt ønske fra Mittarfeqarfiit og lokale ildsjæle, men også at jernprisen netop nu topper.
Priser for skrotjern er faktisk så høj, at det kan svare sig for et skrotfirma at hente skrottet uden det koster Mittarfeqarfiit noget. For blot få år siden ville det have kostet flere hundrede kroner pr. ton at komme af med jernskrot.
”Vi udnytter en unik situation, hvor verdensmarkedsprisen på jern er så høj, at vi kan få ryddet op gratis. Det vinder alle på: Miljøet og turismen får et løft, og vi kommer af med årtiers affald, som ellers ville have kostet os mange penge at få ryddet op i. Samtidig får vi indsamlet værdifuld viden om håndtering af skrot i Arktis. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi i Mittarfeqarfiit glæder os meget over, at kunne gøre noget positivt for vores omgivelser efter så mange år uden mulighed for at kunne rydde op,” siger kommunikationschef i Mittarfeqarfiit, Hans Henrik Lichtenberg.
Det er det danske skrotfirma Johnswell, der netop har fået tilladelse fra Selvstyrets Departement for Sundhed og Infrastruktur til at hente jernskrot i Kulusuk og fragte det til forarbejdning i Polen, USA eller Storbritannien. Repræsentanter fra Johnswell forventer at ankomme til Kulusuk i denne uge for at beregne de præcise mængder skrot. Umiddelbart mener virksomheden, at der er tale om en mere end 500 tons jernskrot og derudover ca. 200 tons jern i form af udtjente køretøjer.

For yderligere oplysninger kontakt venligst
Mittarfeqarfiit
Kommunikationschef Hans Henrik Lichtenberg

+299 54 87 23
+299 54 87 23

 

Sociale medier

Følg med i dagligdagen i de grønlandske lufthavne!

Du finder os på Facebook...

Uddannelse og job

Er du vores nye mekaniker, kok eller indsatsleder?

Se alle vores muligheder for både uddannelser og job...

Læs mere
Services

Ønsker du reklame eller lejemål i vores lufthavne?

Udover drift af vores lufthavne byder vi på et hav af services...

Læs mere
Hoteller

Mangler du et sted at spise eller sove?

Besøg vores hotel i Narsarsuaq

Læs mere