Nye brandbiler til tre lufthavne

Fra de lidt svært fremkommelige områder, som Nerlerit Inaat og Qaarsut, til det lettere tilgængelige Maniitsoq, har den østrigske leverandør Rosenbauer leveret tre helt nye brandbiler, kaldet crashtenders, til Mittarfeqarfiit.

Rosnebauer skal levere tre nye brandbiler
I sommeren 2020 kunne den administrerende direktør, Henrik Estrup og daværende indkøbschef berette om indgåelse af en aftale med Rosenbauer, der er leverandør af de velkendte gule brandbiler som er kendetegnende for Mittarfeqarfiit, som skulle levere tre nye crashtenders det efterfølgende år.

– De gamle crashtenders havde tjent os godt i mange år, så det var bydende nødvendigt at skifte dem ud. De sidste par år med corona har sat sine spor på Mittarfeqarfiits økonomi. Takket være en tillægsbevilling fra Naalakkersuisut har vi kunne opgradere vores udstyr og dermed styrke beredskabet mange år fremover, udtaler administrerende direktør, Henrik Estrup.

Maniitsoq først
Crashtenderne bliver bygget i Østrig og sejlet til Grønland, hvor de sidste monteringer foretages inden den skal testes og godkendes. Maniitsoq lufthavn var den første lufthavn til at tage en af de nye crashtendere i brug.

– Samtidig med vores nye crashtender ankom i forsommeren, kom der en repræsentant fra leverandøren i Østrig, som underviste os i brugen af den, fortæller lufthavnschef i Maniitsoq lufthavn, Daniel Lyberth Nielsen.

Nerlerit Inaat og Qaarsut
Crashtender nummer to blev leveret til Nerlerit Inaat i østgrønland inden isen lagde sig mens den sidste crashtender blev leveret til Qaarsut i slutningen af november.

– Der var en del forsinkelse med leveringen, da der skulle findes en rigtig størrelse pram til losningen her i Qaarsut. Efter nogen tids venten på en større pram lykkedes det endelig at levere vores længe ventede crastender, fortæller lufthavnschef i Qaarsut, James Nielsen.

Puslespillet
Udskiftning af brand- og redningsudstyr er ikke nogen simpel opgave. Udover at leverandørerne skal leve op til myndighedernes strenge krav, skal udstyret testes og godkendes af myndighederne på stedet. Derudover skal medarbejderne undervises på ny i brugen af udstyret og denne opgav alene er ikke nødvendigvis helt ligetil.

– Vi har haft lidt af et pulsespil med at få logistikken til at gå op, fortæller driftsdirektør, Niels Grosen og fortsætter

– Da vi af bemandingsmæssige årsager ikke kunne få vores folk fra Qaarsut og Nerlerit Inaat til Maniitsoq for at modtage undervisning af leverandørens repræsentant – og det ikke var muligt at sende repræsentanten rundt – sendte vi vores driftsleder i Ilulissat til Maniitsoq. Bagefter sendte vi så vores lufthavnschef i Maniitsoq til Nerlerit Inaat for at undervise folkene derovre. På den måde fik vi puslespillet til at gå op og har samtidig sparet tid og penge for os alle, forklarer han.

 Nye og gamle biler
Tilbage venter blot nogle få monteringer af udstyr og de endelige godkendelser hos luftfartsmyndigheden i Danmark, så de to sidste crashtenders kan tages i brug i henholdsvist Nerlerit Inaat og Qaarsut. Godkendelserne forventes at blive gennemført på stederne i løbet af sommeren 22, hvor de vil blive tilført flåden af øvrige brandbiler, som i dag er 25 år gamle.

 

FAKT OM CRASHTENDERS

  • Mittarfeqarfiits velkendte gule brandbiler leveres af den Østrigske leverandør Rosenbauer
  • Rosenbauer er af luftfartsmyndighederne godkendt leverandør af crashtenders til Mittarfeqarfiit
  • Crashtendere er specialbygget til Mittarfeqarfiit på et chassis af det kendte svenske lastbilfabrikantmærke Scania AB mens Stiholt monterer diverse udstyr
  • En crashtender har en værdi af 500.000 euro (ca. 3,7 mio. dkkr.)

 

Sociale medier

Følg med i dagligdagen i de grønlandske lufthavne!

Du finder os på Facebook...

Uddannelse og job

Er du vores nye mekaniker, kok eller indsatsleder?

Se alle vores muligheder for både uddannelser og job...

Læs mere
Services

Ønsker du reklame eller lejemål i vores lufthavne?

Udover drift af vores lufthavne byder vi på et hav af services...

Læs mere
Hoteller

Mangler du et sted at spise eller sove?

Besøg vores hotel i Narsarsuaq

Læs mere